La fusta és una matèria primera d’origen renovable, la utilització de la qual no malmet el medi ambient. Es genera gràcies a la llum del sol, al diòxid de carboni existent a l’atmosfera i a l’aigua. Així doncs, el bosc, per la seva capacitat d’absorbir el diòxid de carboni, contribueix a reduir l’efecte hivernacle.
El bosc és un proveïdor de matèria primera regenerant. Els arbres creixen, viuen i moren de forma sincronitzada cíclicament impulsats pel sol alliberant oxigen a l’atmosfera. Per això, podem produir i utilitzar la fusta sense malmetre el medi ambient.
A més, el bosc estabilitza el sòl evitant l’erosió, reté l’aigua, manté la biodiversitat i coopera amb el desenvolupament de la vida del planeta.
Els elements estructurals de fusta constitueixen un embornal de diòxid de carboni, el qual es manté emmagatzemat durant molts anys contribuint així a mitigar l’efecte hivernacle i evitar el canvi climàtic.
D’altra banda, la producció de fusta estructural requereix reduïdes quantitats d’energia i generalment s’utilitzen biocombustibles com a font d’energia, de manera que el consum de combustibles fòssils és molt baix.
La fusta és un material estructural tecnològicament molt avançat amb uns productes derivats d’aquesta que han permès ampliar el seu camp d’aplicació i millorar-ne les prestacions (fusta massissa, bilaminada, trilaminada, laminada, microlaminada, taulers, etc).
L’àmbit d’aplicació va des de les cobertes tradicionals fins a complexes estructures espacials, mitjançant projectes de nova planta i obres de rehabilitació.
La fusta també presenta avantatges estètiques i la calidesa del seu aspecte fa que es tracti d’un material desitjat en tots els ambients. A més, genera una sensació de confort i benestar degut al fet que es tracta d’un material higroscòpic que absorbeix i expulsa aigua contribuint a regularitzar la humitat ambiental.